Melkvee

Home / Rundvee  / Melkvee

Onze moderne melkkoeien zijn genetisch geselecteerd om zo veel mogelijk melk te produceren. Deze “melkmachientjes” geraken dan ook vaak ontregeld.

De belangrijkste factoren voor een gezonde melkveestapel zijn:

Rantsoen

Een uitgebalanceerd rantsoen met lactatie afhankelijke krachtvoedergifte zorgt voor minder vette koeien op het einde van de lactatie. Het aantal te magere koeien tijdens de opstart worden zo ook beperkt.

Het verstrekken van goede mineralen leidt tot een verhoogde immuniteit. Ook de vruchtbaarheid zal dan verbeteren. Hierdoor verkort de tussenkalftijd en verkleint het aantal te vette koeien.

Het verstrekken van een goed droogstandrantsoen is cruciaal voor een goede opstart van de melkperiode. Tijdens deze periode is het best om aangepaste mineralenmengsels te voederen.

Huisvesting

  • Een optimaal koecomfort zorgt voor minder stress in de stal
  • Propere stallen staan garant voor een betere uiergezondheid
  • De keuze van het strooisel beïnvloedt de infectiedruk van verschillende mastitisverwekkers

Immuniteit

De weerstand van de koeien begint reeds bij de geboorte wanneer ze hun eerste biest krijgen.

Voor vaccinaties bij kalveren verwijs ik u naar het hoofdstuk kalveropfok.
Bij volwassen melkvee kunnen we vaccineren tegen volgende ziekteverwekkers:

  • IBR
  • BVD
  • Staphylococcus aureus
  • Coliformen
  • Salmonella
  • Clostridium

Om andere virale infecties zoals PI3/BHV (hoestende koeien) en rota/corona (diarree) te overwinnen, stimuleren we het immuniteitssysteem van de koeien met producten die de levensduur en werking van witte bloedcellen verlengen en verbeteren.

Koeien die besmet zijn met maagdarmwormen of leverbot zullen ook veel minder melk geven. Hiertegen hebben wij ook een behandelprotocol.